Tarih: 7.06.2018| Okunma Sayısı: 1297

Değerli Basın mensupları

Hepiniz hoş geldiniz.

Bilindiği üzere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Roboski Katliamına ilişkin Selahattin ENCU ve diğerleri/Türkiye davasında 17 Mayıs 2018 tarihinde ancak siyasi saiklerle verilebilecek  skandal bir karar ile bir kısım başvurucularla  ilgili iç hukukta zamanında giderilmeyen çok basit usuli eksiklikleri resmen bahane ederek kamu gücü tarafından 34 kez yaşam hakkının ihlaline tercih ederek iç hukuk yollarının tüketilmediğini varsaymış ve bütün başvurucular yönünden olayın esasına girmeden davayı usulden reddetme kolaylığına ve acizliğine kaçmıştır. Oysa ki Aihm’in daha önce benzer olaylarda vermiş olduğu kararlar ve yerleşik içtihatları ışığında değerlendirildiğinde dosyanın usulden reddedilmiş olmasını AİHM içtihatlarına ve sözleşmenin lafzına ve ruhuna uygun bulmak mümkün değildir.

Daha önce bizzat dönemin başbakanı tarafından Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacağı vaad edilen dava dosyası sadece Ankara’nın karanlık dehlizlerinde değil, adında insan hakları olan AİHM tarafından Avrupa’nın göbeğindeki karanlık dehlizlerde de ne yazık ki kaybedilmiştir.

Gelinen aşamada Roboski Katliamının sorumlularının yargı önünde hesap vermelerinin ve hakkettikleri cezaları almalarının tek bir yolu kalmıştır. O da daha önce takipsizlik kararı verilmiş olan soruşturma dosyasında yeni bir delilin ortaya çıkarılması ile mümkün olabilecektir. Biz öncelikle AİHM’i vermiş olduğu bahse konu vicdanları sızlatan kararından ötürü kınıyor ve bundan sonra Mahkemeyi karar verirken politik saiklerle değil, hukuki ve vicdani saiklerle karar vermeye çağırıyoruz. Daha önce kamuoyuna ve ayrıca bizzat mağdur ailelerin yüzüne bu konunun karanlık dehlizlerde kaybolmayacağının sözünü verenlere de İnsanlık Tarihine ve Kamu Vicdanına karşı var olan tüm sorumluluklarını hatırlatıyor, Tüm Baroları 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 76/1 ve 95/21 fıkraları gereği Soruşturma Dosyasının tekrardan canlandırılması noktasında insiyatif almaya davet ediyor bu konuda Katliamda hayatını yitirmiş olanların yakınları olan mağdur ailelelerin yanında olduğumuzu sizin aracılığınızla Kamuoyuna duyurmak istiyoruz.

Urfa Barosu Başkanlığı

20.04.2024