AVUKATLIK KANUNUNDA YAPILACAK DEĞİŞİKLİK HAKKINDA AÇIKLAMA
Tarih: 20.11.2021| Okunma Sayısı: 582

1136 sayılı avukatlık kanununda değişiklik yapılmasına dair yasa tasarısına ilişkin açıklamalarımızdır.

TBMM Genel Kurulunun 18 Kasım 2021 Perşembe günkü birleşiminde 259 Sıra Sayılı Kanun Teklifine 1136 sayılı Avukatlık Kanunun 26 ncı maddesinden sonra gelmek üzere “ Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapanların avukatlık stajını” düzenleyen madde ihdası teklifi sunulmuş ancak uzlaşma sağlanamadığı için konunun gündeme alınmadığı öğrenilmiştir.

1136 sayılı Avukatlık Yasası’nın 9. maddesinde; avukatlık mesleğine kabul edilen adaya, ilgili baro tarafından bir ruhsatname verileceği; 3. maddesinin ( f ) bendinde; avukatlık mesleğine kabul edilebilmek için; bu Yasaya göre avukatlığa engel bir halin bulunmaması gerektiği; 5. maddenin ( d ) bendinde; avukatlık mesleği ile birleşemeyen bir işle uğraşanların mesleğe kabul isteminin reddedileceği; 11. maddesinde de; ( kural olarak ) aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlüğü, tacirlik ve esnaflık veya mesleğin onuru ile bağdaşması mümkün olmayan her türlü işin avukatlıkla birleşemeyeceği hükmüne yer verilmiş olup; Avukatlıkla birleşebilen istisnai işleri düzenleyen 12. maddede de, avukatlıkla birleşebilecek işler tek tek sayılmıştır.

Yine aynı Yasanın 23. maddesinde ve Avukatlık Staj Yönetmeliği’nin 13. maddesinde, avukatlık stajının kesintisiz olarak yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri uyarınca, bir avukatın baro levhasına yazılabilmesi için; avukatlık stajını usulüne uygun şekilde tamamlaması, Avukatlık Yasasında belirtilen avukatlığa kabule engel bir halinin bulunmaması ve avukatlık mesleği ile birleşemeyen bir işle uğraşmaması gerekmektedir.

Kamu personeli olan stajyer avukat adaylarının özlük haklarını korumak gerekçesi ile TBMM’ne sunulan teklifte ise bu amacı aşan ve avukatlık mesleği ile bağdaşmayan hükümler getirilmek istenmektedir.

Teklifte yer alan ve 1136 sayılı avukatlık kanuna ek 26/A Maddesinin eklenmesini öngören kanun teklifine göre;
Stajyer adayının tanıtım ve muvafakati çalıştığı kurum amirine bağlanmaktadır. Mesleğe ve mesleğin ilke ve kurallarına yabancı bir unsurun, stajyer adayı hakkında tanıtım ve muvaffakta bulunması, mesleğin ilke ve kuralları İle bağımsızlığına aykırıdır.

Avukat yanındaki stajın ise tamamen hukuk birimi amiri emrine verilmesi, staja yabancı unsur olan hukuk biriminin ve bazı yerlerde hukukçu dahi olmayan kişilerin avukatlık mesleği üzerinde ve stajın ve stajyerin üzerinde tasarruf yetkisi tanımakta ve meslek örgütünün yetki ve sorumluluklarını başka bir unsur ile paylaşmasını sağlamaktadır.

Teklifte avukatlık yasasının benzer hükümleri ise gereksiz tekrar edilmektedir.

Yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerine göre avukatlık mesleğine hazırlanan bir stajyerin, mesleki yaşantısı boyunca parçası haline gelecek adliye, mahkemeler ve meslek örgütü olan barolardan uzaklaşmasını sağlayacak bu düzenlemeyi son derece problemli gördüğümüzü ifade etmek isteriz

Amaç kamu personeli olan stajyer avukat adaylarının özlük haklarını korumak ise; yapılması gereken bu kişiler ile ilgili olarak avukatlık yasasının
23. Maddenin 1. Fıkrasından sonra gelmek üzere;
657 sayılı devlet memurları kanuna göre memur olanların stajyer adaylarının Staj için barosuna müracaatından itibaren 1 yıllık avukatlık stajı süresince ücretli izinli sayılmasına karar verilir” hükmü getirilerek düzenleme yapılmasıdır.

Bunun yerine kanun koyma mantığına ve amacına aykırı kazuistik bir yöntem ile belli bir sosyal sınıf için ayrı bir düzenleme getirilmesi izahtan ve kanun koyma tekniğinden uzaktır.

Kamuda çalışan Stajyerlerimizin bir yıllık staj süresi boyunca, ücretsiz izne ayrılmak zorunda kalmaları, çok ciddi zorluklarla karşı karşıya gelmelerine neden olmaktadır.

Bu nedenle Şanlıurfa barosu olarak mesleki hassasiyetlerimizin de gözetildiği hakkaniyetli bir değişiklik yapılmasından yanayız. Türkiye Büyük Millet Meclisine bu değişikliğe ilişkin görüşlerimizi ve önerilerimizi detaylı bir şekilde sunuyoruz.

Kısaca belirtmek gerekirse; kamuda çalışan stajyerlerimizin bir yıllık staj süresi boyunca ücretli izinli sayılarak gerekli değişikliklerin yapılmasıdır. Bu vesile ile stajyerlerimizin baro ve adliyelerden uzaklaştırılması değil, bir yıl boyunca maddi kaygı taşımadan adliye ve barolarda hakkıyla staj yapmaları sağlanmış olacaktır.

Saygılarımızla.

18.04.2024