Atatürk
BASINA VE KAMUOYUNA-ŞANLIURFA BAROSU KENT VE ÇEVRE KOMİSYONU
Tarih: 16.07.2020| Okunma Sayısı: 851

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin Troleybüs Yapım Projesi İhalesinde ve yapım sürecinde konusu suç teşkil eden hukuksuzluklar meydana gelmiştir. Söz konusu hukuksuzluklar Kasım 2019 tarihli Sayıştay Denetim Raporunda açıkça belirtilmiştir.

 

İlgili raporda

İdare tarafından sırasıyla; ön proje hazırlanması, proje ile ihale dökümanı hazırlanması ve projenin uygulamaya konulması şeklinde üç aşama halinde gerçekleştirilen troleybüs mal alım işi ihalesinde; ön proje ve proje aynı danışmanlık firmasına mevzuata aykırı olarak yaptırılmış, bu danışmanlık firması ise projenin uygulanmasına ilişkin ihaleye tek bir firmanın katılmasını ve kazanmasını sağlayacak iş ve işlemler yapmıştır. (Sayfa no: 14)

 

Yine ilgili raporda:

“Kamu İhale Kanunu’nun 60’ncı maddesinde; kamu görevlilerinin görevlerini kanuni gereklere uygun ve tarafsızlıkla yapmamaları halinde karşılaşacakları idari ve cezai yaptırımlar yer almakatadır.61’inci madde de ise; danışmanlık hizmet sunucularının ihale süreci ile ilgili bütün işlemlere, isteklilerin iş ve işlemleri ile tekliflerin teknik ve malî yönlerine ilişkin olarak gizli kalması gereken bilgi ve belgelerle işin yaklaşık maliyetini ifşa edemeyecekleri aksi durumda uygulanacak müeyyideler sıralanmaktadır. Kamu idaresi üst yöneticilerinin; tarafımızca bulguya konu edilen kamu mali yönetiminin ve ihale mevzuatının temel ilkelerine aykırı tespitlerden sorumlu olan kamu idare görevlileri ve hizmet sağlayıcıları hakkında gerekli iş ve işlemleri ivedi bir şekilde başlatması gerekmektedir.” (Sayfa No: 22)

 

Şeklinde hukuksuzluklar tespit edilmiştir. Buna rağmen Büyükşehir Belediyesi tarafından hukuksuzlukların oluşmasına sebep olan kişilerin cezalandırılması yönünde herhangi bir adım atılmamıştır.

 

Bunca usulsüzlüğe rağmen proje halen bitirilememiş olup atıl vaziyettedir. Proje kapsamında envantere alınan direk, kablo, lamba, otobüs gibi ürünler de çürümeye terkedilmiştir. Kamu milyonlarca (eski ifadeyle trilyonlarca) lira zarara uğratılmıştır. Tarafımızca Belediye Başkanlığı’na bilgi edinme hakkı kapsamında sorduğumuz birçok soru yanıtsız kalmıştır. Sadece yüklenici firmaya işi teslim etmesi için ek süre verildiğinden bahsedilmiştir. Kamunun faydasına olacağı vaadiyle başlatılan proje gelinen aşamada ölü doğmuş ve kamu açıkça zarara uğratılmıştır.

 

Sayıştay raporunda açıkça görüleceği üzere Urfa zarara uğratılmıştır. Birileri tarafından Urfalının parası amiyane tabirle çarçur edilmiştir. Bu para nereye gitmiştir? Urfalının parası kimin cebindedir? Yolsuzluk yok ise proje neden bir türlü hayata geçirilememiştir?

 

İdari işlem ve eylemlerin unsurlarından maksat(amaç) unsuru ahlâk kavramıyla ilgilidir. Maksat unsuru idarî işlemin sübjektif, manevî unsurudur. O idarî işlemi tesis eden kamu görevlisinin zihninin derinliklerindeki gerçek hedefidir. Aslında idarî işlemlerin tek bir amacı olmalıdır, o da kamu yararının sağlanmasıdır. Kişisel veya siyasî sebeplerle yapılan idarî işlem ve eylemler maksat yönünden hukuka aykırıdır. Projenin bir türlü bitirilememesi de idarenin ahlak unsurunun eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

 

 

Bu nedenlerle 29/06/2020 tarihinde Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı’na vermiş olduğumuz şikayet dilekçesiyle Troleybüs Yapım Projesi hakkındaki usulsüzlükler yargıya taşınmıştır.

 

İlgili kişiler hakkında irtikâp, denetim görevinin ihmali, rüşvet, görevi kötüye kullanma, suçlarından tarafımızca şikayetçi olunmuş olup 2020/17922 soruşturma numarasıyla soruşturma yürütülmektedir. Bundan sonra Ş.Urfa Cumhuriyet Başsavcılığının Sayıştay Raporu ışığında etkin soruşturma yürütmesi kamuoyunun ortak arzusu olup konunun sonuna kadar takipçisi olacağımızı ifade etmek isteriz.

 

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur

 

Şanlıurfa Barosu

Şanlıurfa Barosu Kent ve Çevre Komisyonu

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Mart 2024><<
Mart 2024
 PSÇPCCP
926272829123
1045678910
1111121314151617
1218192021222324
1325262728293031
141234567

29.03.2024
AV. ABDULLAH ÖNCEL
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.