BASIN AÇIKLAMASI-KADINA ŞİDDET
Tarih: 23.08.2019| Okunma Sayısı: 1022

BASINA VE KOMUOYUNA

Ülkemizde her gün artarak çoğalan, normalleştirilen ve gün geçtikçe daha da canice, vahşice ve insanlık dışı hal alan kadın karşıtı, hastalıklı, vicdansız zihniyet cinayetine bir yenisinin eklenerek, Kırıkkale’de eski eşi tarafından katledilen Emine Bulut’un ölümünün derin üzüntüsü içerisindeyiz.

Kadın cinayetlerinin her yıl şiddetini arttırarak ve dahi yandaş bularak çoğalması ülkemizde hızla yayılan bir kanserli hücrenin damarlarımıza nüfus ettiğinin göstergesidir.

Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu ve 2014 yılında yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi gereği, devlet, kadına karşı şiddetin önlenmesi ve sonlandırılması konusunda her türlü önlemi almak zorundadır. Bilindiği üzere uluslararası anlaşmalar kanun niteliğindedir ve uygulamak imzacı devletin yükümlülüğüdür. Ayrıca yürürlükte olan 6284 sayılı yasa da aile birliğinin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesi için tüm tedbirlerin alınması amacıyla konulmuştur. Ancak anılan sözleşme ve kanun hükümlerinin uygulanmasındaki yetersizlik nedeniyle kadın cinayetlerinin önlemediği görülmüştür.Kadına karşı şiddetin önlenmesi ve toplumun huzuru için, eylemi gerçekleştirenlerin cezalandırılması, yani kanserli hücrelerin tedavi edilmesi gerekirken cezaların caydırıcı olmaması, önlemlerin yetersiz olması, toplumda cinayetleri “haklıymış” gibi gösterecek eril tabirlerle, sanal mağduriyetlerle  kafa bulandıran asıl hasta ruhların cezasız kalması ile,kadının her şeyden önce bir insan olmaktan kaynaklı en doğal hakkı olan yaşam hakkı dahi korunamaz hale gelmiştir.Sadece bu yılın 8 aylık bölümünde bile maddi durumu, yaşı, eğitim durumu birbirinden farklı, ancak eylemin gerçekleştiriliş biçimi aynı olan yüzlerce kadın, cinayet kurbanı olmuştur.

Kadınların huzur içinde yaşamadığı, vahşetin normalleştiği bir toplum; zihniyeti kirli, psikolojisi bozuk, güvensiz bir neslin gelmekte olduğunun sinyalidir ve yok olmaya mahkumdur. Devletin önleme, koruma ve ceza politikalarının ivedilikle değiştirmesi ve canice işlenen bu cinayetler için ağırlaştırıcı hükümler getirilmesi elzemdir.

Şanlıurfa Barosu olarak Kadına karşı yapılan her türlü şiddetin karşısında durduğumuzu, bu vahşi cinayetler bitene ve sorumlular en ağır ceza ile cezalandırılana kadar olayın takipçisi olacağımızı, şiddet ve cinayet vakalarının arkasında duran, öven, bu terörü lanetlemeyen her caninin toplum vicdanı ile baş başa kalması için mücadele edeceğimizi basına ve kamuoyuna saygıyla duyururuz.

ŞANLIURFA BAROSU BAŞKANLIĞI

<<<Mart 2024><<