Atatürk
BASIN AÇIKLAMASI-ÇOCUK İSTİSMARI
Tarih: 23.08.2019| Okunma Sayısı: 4391

 

BASIN AÇIKLAMASI

            Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre çocuk ihmali ve istismarı; 18 yaşın altındaki çocukların sağlığını, sağ kalımını, gelişimini veya ilişkilerdeki güven duygusunu olumsuz yönde etkileyen fiziksel/duygusal/cinsel istismar, ihmal ve diğer sömürü türleriyle sonuçlanan kötü davranışlardır

Tüm dünyada ve ülkemizde son zamanlarda Son yıllarda hızla artış gösteren ulusal ve uluslararası hukuk da hüküm altına alınmış ve menfaatleri kanunun dahi üzerinde tutulmuş olan çocuklarımızın istismarı kamu vicdanını toplumun temelini ve değerlerini derinden sarsmıştır. Şiddete uğrayan, öldürülen, ihmal edilen, ticari ve cinsel sömürünün nesnesi olan alkol ve madde kullanan çocukların sayısı giderek artmakta ve bu utanç verici tabloyu aktif ve ivedi çözümler bulmak yerine sadece izlemekle yetinilmektedir. 

 Şanlıurfa Barosu CMK uygulama Merkezimizin kayıtlarına göre yapılan avukat görevlendirmelerinin büyük çoğunluğunun çocuklara karşı işlenen suçlar; özellikle de çocuğa karşı cinsel istismar vakaları olduğu görülmektedir Şöyle ki baromuz 01.01.2018-21.08.2019 tarih aralığındaki CMK sanık ve mağdur müdafii atamaları verilerine göre;

**Çocuğun cinsel istismarı suçunda en fazla mağdur sayısını 12 yaşından küçük kendini savunamayacak derecede olan mağdurların oluşturduğu ve bu yaş aralığında CMK bürosu tarafından 418 mağdurun varlığı kayıt altına alınmış müdafii ataması yapılmıştır. Toplamda ise cinsel istismara maruz kalan 1292 çocuk kayıt altına alınmıştır

**Yine baromuz CMK bürosu tarafından çocuğun cinsel istismarı suçu için yapılan sanık müdafii atamaları verilerine göre 205 atamanın 18-25 yaş aralığında ;259 unun ise 25-60 yaş aralığında bulunan (çocuk üzerinde tahakküm kurabilecek yaş aralığında olan) sanıklar oluşturmuş Toplamda ise 702 cinsel istismar sanığı kayıt altına alınmıştır

Yine ülkemizde ve özellikle bölgemizde yaşanan ve engellenmesi için çok boyutlu ve kolektif bir çalışmaya ihtiyaç duyulan bir diğer konu ise; Erken yaşta evliliklerdir Erken yaşta evlilikler, kadınların sırtına erken yaşta ve istenmeyen gebelikler, doğumda ve doğum sonrasında pek çok sağlık problemi, eğitimsizlik, işsizlik, güvencesizlik ve inisiyatifsizliği yüklemektedir. Erken yaştaki evlilikler ve beraberindeki sorunlar bazı tören ve geleneklerle kendini yeniden ürettiği için; bir insan hakları ihlali ve halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmeli, çözüme de bütüncül yaklaşılmalı ve devlet eliyle kalıcı bir çözüm üretilmesi için etkin adımlar atılmalıdır.

Kız ve erkek çocuklarına karşı cinsel şiddetin gerçek boyutları, ancak buzdağının görünen yüzü kadar bilinmektedir.

Özel gereksinimi olan çocuklar, evlilik dışı doğan çocuklar, savaş ve göç mağduru çocuklar özellikle son 7 yıldır ülkemize Suriye’den gelen geçici koruma altındaki Suriyeli çocuklar dikkatle takibe alınmalıdırlar, gebe annenin diğer çocuğu, sosyo-ekonomik düzeyi ve eğitim düzeyi düşük ailelerin çocukları, üvey anne/babayla yaşayan çocuklar, madde bağımlısı anne/babanın çocuğu, istenmeyen gebelik sonrası doğmuş çocuk ihmal ve istismara uğrama açısından yüksek risk altındadır.

Çocukların her türlü fiziksel, zihinsel ve cinsel ihmal ve istismardan korunmasını içeren Çocuk Haklarına Dair Sözleşme Türkiye’nin de imzacı taraf devlet olduğu yaklaşık 197 ülke tarafından imzalanmış ve 2 Eylül 2010’da devletlerin iç hukukunda yasalar üstü bir statüde olması gerektiği “ÇOCUĞUN YÜKSEK MENFAATİNİN YEGANE VE TEMEL GÖZETİLMESİ GEREKEN bir kavram olduğu belirlenmiştir.  Sözleşmede; “Bu sözleşmeye taraf devletlerin, çocuğun ana-babasının ya da onlardan yalnızca birinin, yasal vasi veya vasilerinin ya da bakımını üstlenen herhangi bir kişinin yanında iken bedensel veya zihinsel saldırı, şiddet veya suistimale, ihmal ya da ihmalkâr muameleye, cinsel saldırı dahil her türlü istismar ve kötü muameleye karşı korunması için; yasal, idari, toplumsal, eğitsel bütün önlemleri alırlar.”  Sözleşme bu maddesiyle çocuğun her türlü istismara karşı korunmasını taraf devletlerin asli sorumluluğu olduğu belirtilmiş ve taraf devletler tüm eylem ve politikalarını çocuğun yüksek yararı doğrultusunda geliştirmek ve uygulamakla yükümlü tutulmuşlardır.

Taraf olduğumuz AVRUPA KONSEYİ ÇOCUKLARIN CİNSEL SÖMÜRÜ VE İSTİSMARA KARŞI KORUNMASI sözleşmesinde;” Taraflardan her biri, çocukların cinsel sömürüsü ve istismarını daha iyi önlemek ve bunlarla daha iyi mücadele edebilmek için yetkili devlet makamları, sivil toplum ve özel sektör arasında iş birliğini teşvik eder.” Olarak hüküm altına alınmıştır.

Yaşanan çocuk istismar ve ihmallerinin tekrar yaşanmaması için, yaşanan ihmal ve istismar vakalarının idari ve adli organlar nezdinde titizlikle takibi gerekmektedir. İdari ve adli organlara yansıyan tüm toplumu ve geleceğimizi ilgilendiren çocukların istismarıyla ilgili vakalarda tüm kamu kurum kuruluş ve STK’larla görev paylaşımı yapılmalıdır. Devlet organlarının yardıma ihtiyaç duyduğu noktada tüm kamu kurum kuruluş ve STK’lara ve devletin diğer organlarına düşen sorumluluklar hassasiyetle yerine getirilmelidir.

*Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ve oluşa göre diğer ilgili bakanlıkların bünyesinde çocuğun her türlü istismarına yönelik somut ve etkin tedbirler alınmalıdır. STK lar ve belediyeler ortak bir iş birliği yapılarak aileleri bu konuda bilinçlendirme çalışmaları yapılmalı, psikolojik eğitsel, maddi destek verilmelidir.

            Şanlıurfa Barosu olarak çocukların hayatlarına kasteden zihniyeti tekrar lanetliyor; tüm devlet organlarını, meslektaşlarımızı, STK’ları, ilgili kurum ve kuruluşları ve tüm aileleri bu gibi acı ve ülkemizin hukuki, ahlaki ve toplumsal düzenine kasteden olayların karşısında olmayı, bu konuda topluma bilinç kazandırma konusunda vakit kaybetmeden iş birliğine davet ediyoruz. Her türlü şiddetin olduğu gibi toplumun geleceği olan çocuklarımıza yönelen her türlü şiddet ve kıyımın karşısında olduğumuzu belirtir, üstümüze düşen her türlü hukuki ve sosyal sorumluluğun bilincinde olduğumuzu tekrar vurgulayarak; Şanlıurfa Barosu ve çocuk hakları komisyonu olarak tüm çocuk istismar davalarının titizlikle takipçisi olduğumuzu bu tür olayların tekrar yaşanmadığı ve son bulacağı ana dek mücadele edeceğimizi belirtiriz.

                                                                             ŞANLIURFA BAROSU BAŞKANLIĞI

 

Çocuk istismarına ilişkin yapılan çalışmalardan ötürü Şanlıurfa Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Hakları Komisyonu Av. Esra YURUM AKTAŞ, Av. Halil GÜNEŞ, Av. Ayşe DEMİREL, Av. Yunus AKBULUT'a teşekkür ediyoruz.

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

26.04.2024
AV. ABDULLAH ÖNCEL
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.