BASIN AÇIKLAMASI-TÜKETİCİ HAKLARI KOMİSYONU
Tarih: 19.08.2019| Okunma Sayısı: 1872

ŞANLIURFA'DA LPG FİYATLARININ TEKELLEŞMESİ

Son zamanlarda şehrimizdeki LPG fiyatlarında meydana gelen fahiş artışlar, rekabet kavramını ortadan kaldırmış ve tüketiciyi mağdur etmiştir, iki hafta öncesine kadar Şanlıurfa'daki petrollerde 2.95-3.00 TL. aralığında olan LPG fiyatlarında Türkiye genelinde %15 indirim yapılmasına rağmen ilimizde bir anda önceki fiyatın üzerine 35-40 kuruş daha ekleme yapılarak LPG litre fiyatı 3.35-3.40 TL aralığında satılmaktadır. LPG'nin litre birim fiyatlarında indirim yapılmasına rağmen çoğu dağıtıcı istasyonların kendi aralarında anlaşmaları suretiyle tüketiciye yansıttıkları bu durum şehrimizde LPG'Iİ araç kullanan birçok sürücüyü mağdur etmiştir.

Petrol istasyon sahipleri kendi aralarında gizli şekilde anlaşarak rekabet kavramını ortadan kaldırmışlardır. Konu ile ilgili olarak üst birim olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun fiyatlar üzerindeki tek etkisi, dağıtım şirketlerinin web sitelerinde belirttikleri rakamın üzerinde fiyatla satış yapmaları halinde yaptırım uygulamaktadır. LPG dağıtım istasyonları ise kendi web sitelerinde LPG litre satış fiyatını yüksek gösterme stratejisini devam ettirmişlerdir. Oysaki web sitelerinde belirtilen fiyatlar, hiçbir zaman reel hayata yansıtılmamış ve üs kurul tarafından cezalandırılmamak için sürekli bir emniyet supabı olarak kullanılmıştır. Bu şekilde dağıtım şirketleri kanunları dolanmaya çalışmışlardır.

Akaryakıt ve LPG istasyonlarının kendi aralarında karar alarak ortak fiyat belirlemeleri "rekabeti sınırlayıcı anlaşma" ve "uyumlu eylem" tanımına girmekte olup 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun uyarınca suç teşkil etmektedir. Şehrimizde meydana gelen bu usulsüzlüğün önüne geçebilmek için Şanlıurfa Barosu olarak gerekli çalışmaları yürüttüğümüzün bilinmesini isteriz. Şehrimizde faaliyet gösteren tüm petrol istasyonlarının LPG litre fiyatlarını yeniden gözden geçirmelerini aksi halde ilgili kuruluşlara şikâyet edeceğimizi ve suç duyurusunda bulunacağımızı halkımızla paylaşmak isteriz. Şanlıurfa barosu olarak her zaman olduğu gibi bugün de yapılan haksız ve hukuka aykırı işlem ve eylemlerin karşısında olduğumuzu ve karşısında durmaya da devam edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.

ŞANLIURFA BAROSU

Tüketici Hakları Komisyonu

Tüketicilerin haklarını korumak ve buna sahip çıkmak için ciddi emek sarf eden baromuz Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Av. Eyyüp Sabri AHMER ve üye meslektaşlarımız Av. İslim KILIÇ, Av. Fuat DOBLAN, Av. İsmail BUCAK, Av. Veysi ÜNLÜ, Av. İbrahim Halil SAYAN, Av. Adem GENGEÇ, Av. Ahmet BEDLEK, Hasan Murat UMUT’ a teşekkür ediyoruz.

27.04.2024