Atatürk
49 BARODAN ORTAK AÇIKLAMA
Tarih: 8.05.2019| Okunma Sayısı: 1178

BASIN AÇIKLAMASI

 

                YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Seçimlerinin İPTALİNE ilişkin 06.05.2019 tarihli kararı nedeniyle aşağıda imzası olan Barolar tarafından açıklama yapmak gereği duyulmuştur:

                YSK'nın kısa kararından ve kamuoyuna yansıyan bilgilerden seçimin iptalinin usulüne uygun olmadan oluşturulan seçim kurulları nedeniyle alındığı anlaşılmaktadır. 298 sayılı Yasanın 23. Maddesi ile YSK'nın sandık kurullarının oluşumuna ilişkin 135 sayılı Genelgesinin 4. Maddesinde 298 Sayılı Yasaya atıfta bulunmak suretiyle “…İlçe seçim kurulu başkanı, sandık kurulunun kalan bir asıl ve bir yedek üyesini belirlemek için önce, 22'nci maddenin birinci fıkrası uyarınca bildirilen listeden sandık kurulu başkanı olarak belirlenmeyenler arasından, ihtiyaç duyulan sandık kurulu üye sayısının iki katı kamu görevlisini ad çekme suretiyle tespit eder ve bu kişilerden mani hali bulunmayanları sandık kurulu asıl ve yedek üyesi olarak belirler. Üyeliklerin bu şekilde doldurulması mümkün olmazsa, eksiklikler, ilçe seçim kurulu başkanı tarafından, o çevrede bulunan ve sandık kurulunda görev verilmesinde sakınca olmayan kimseler arasından tamamlanır (298/23).” denmektedir. Yani seçim kurullarının oluşumunda seçime katılan siyasi partilerin bir müdahalesi bulunmamaktadır. Kaldı ki YSK, Bursa Mustafa Kemal Paşa İlçesi seçimlerinde, sandık kurullarının usulüne aykırı olarak oluşturulduğuna ilişkin tam kanunsuzluk iddiasını, seçim kurullarının 02.03.2019 tarihinde kesinleşmesi nedeniyle REDDİNE karar vermişken, bir başka seçimin bu gerekçe ile İPTALİ HUKUKİ VE VİCDANİ değildir.

                Ülkemizin uzun ve sıkıntılı demokrasi tarihinde edinilen tecrübeler, yasa kuralları ve seçim kurullarının uygulamaları ile oluşan ve yerleşen tüm uygulamalar, teamüller ve ilke kararları ile içtihatlar adeta yok sayılmıştır.  Halbuki bütün bunların tamamı seçimlerin sağlıklı işlemesi, millet/seçmen iradesinin şaibesiz bir şekilde sandığa yansıması içindir. Ancak YSK kararı ile tüm bu birikim bir yana atılınca, artık seçmenin seçim sonuçlarına ilişkin kuşku ve endişeleri artacağı gibi sandık kurulu başkan ve üyeleri de hep potansiyel suçlu gibi görülecektir. Demokrasi, öncelikle halkın iradesi ile şekillenen seçim sonuçlarına saygı duymakla mümkündür. YSK şeklin ikincil sayılması gerektiğini, esas olanın milletin ve seçmenin iradesi olduğunu birçok kararında olduğu gibi “mühürsüz oyların geçerliliğine ilişkin karar"ı ile de göstermiştir. Hal böyleyken tüm demokrasi birikimimizi kültürümüzü ve yıllardır tüm seçimlerde oluşan içtihatları yok sayarak alınan bu karar, demokrasi ve hukuk tarihimizde maalesef KARA BİR LEKE olarak yerini alacaktır. Açıklamamız ilkesel olup, amacımız hukuksuzluğun kabul görülürlüğüne karşı herkesi hukuk ve adalet temelli demokrasiye sahip çıkmak ve savunmaktır.

                Bu sürecin İstanbul ve Ülke genelinde sağduyu ve demokratik kurallara uygun bir şekilde sonuçlanmasını diliyor, kamuoyu ile saygıyla paylaşıyoruz.

 

ADANA BAROSU, AKSARAY BAROSU, AMASYA BAROSU, ANKARA BAROSU, ANTALYA BAROSU, ARTVİN BAROSU, AYDIN BAROSU, BALIKESİR BAROSU, BARTIN BAROSU, BATMAN BAROSU, BİLECİK BAROSU, BOLU BAROSU, BURDUR BAROSU, BURSA BAROSU, ÇANAKKALE BAROSU, DENİZLİ BAROSU, DİYARBAKIR BAROSU, DÜZCE BAROSU, ESKİŞEHİR BAROSU, GAZİANTEP BAROSU, GİRESUN BAROSU, HATAY BAROSU, ISPARTA BAROSU, İSTANBUL BAROSU, İZMİR BAROSU, KASTAMONU BAROSU, KIRKLARELİ BAROSU, KOCAELİ BAROSU, MANİSA BAROSU, MERSİN BAROSU, MUĞLA BAROSU, MUŞ BAROSU, NİĞDE BAROSU, ORDU BAROSU, OSMANİYE BAROSU, SAMSUN BAROSU, SİİRT BAROSU, SİNOP BAROSU, ŞANLIURFA BAROSU, ŞIRNAK BAROSU, TEKİRDAĞ BAROSU, TRABZON BAROSU, TUNCELİ BAROSU, YALOVA BAROSU, ZONGULDAK BAROSU, VAN BAROSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

16.04.2024
AV. ABDULLAH ÖNCEL
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.