Atatürk
BASINA VE KAMUOYUNA-AÇLIK GREVİ
Tarih: 6.03.2019| Okunma Sayısı: 1000

BASINA VE KAMUOYUNA

                Bilindiği üzere, 8 Kasım 2018 tarihinde tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi cezaevinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlayan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’den sonra Türkiye’nin yaklaşık 60 cezaevinde 320 ye yakın tutuklu ve hükümlü süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlamıştır. 1 Mart 2019 tarihinden bu yana Şanlıurfa 1 No'lu ve 2 No'lu T Tipi cezaevlerinde 190 tutuklu ve hükümlü ile birlikte süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine başlayanların sayısı ülke geneli binleri geçmiş bulunmaktadır.

                Türkiye’de, cezaevlerinde herkesçe bilinen koşullar ve baromuzca yapılan izleme ve araştırmaya dayalı olarak Urfa cezaevlerine ilişkin hazırlamış olduğumuz raporlara göre hak ihlalleri ciddi boyutlara ulaşmış bulunmaktadır. OHAL döneminde yoğunlaşan hak ihlalleri bugün artık sistematik hale getirilmiş ve cezaevleri başta olmak üzere birçok alanda anayasadaki temel hak ve özgürlükler ve Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu evrensel insan hakları prensipleri maalesef rafa kaldırılmış görünmektedir.

12 Eylül askeri darbesinden günümüze kadar hak ihlalleri karşısında zaman zaman cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerinin sonucu olarak, maalesef birçok yurttaşımız hayatını kaybetmiş, çok sayıda yurttaşımız ise kalıcı sağlık sorunları yaşamıştır. Şanlıurfa Barosu olarak insan yaşamını her şeyden daha kutsal gördüğümüzü ve insan sağlığının riske edildiği hiçbir eylem tarzını tasvip etmediğimizi belirtmekle birlikte, açlık grevlerine yol açan koşulların ağırlığı, açlık grevi yapanların ölümü bile göze almalarına sebep olmuştur. Hukukun ve özgürlüklerin koruyucusu olan biz baroların insan hakları ve demokrasiye inancımızın gereği olarak, hükümet yetkililerine yaşanılan bu durum karşısında eylemcilerin yasalara ve mevzuata uygun olan taleplerinin bir an evvel yerine getirtilip, hiç kimse zarar görmeden çözüme kavuşmasına ilişkin bir çağrı yapma gereği duyduğumuzu belirtmeliyiz.

Şanlıurfa barosu olarak gerek tüm Türkiye cezaevlerinde gerekse de 5 Ocak 2019’dan beri kentimizdeki 1 ve 2 nolu T tipi ve Siverek T tipi cezaevinde devam eden açlık grevlerini endişe ile izlemekteyiz. İnsan yaşamını tehlikeye sokacak hiçbir eylemi desteklemediğimiz gerçeği bir yana, temel hak ve özgürlüklere bağlılığımızın gereği olarak, eylemcilerin görmesi muhtemel zararların en aza indirilmesi için yapmış olduğumuz inceleme ve izleme faaliyetlerimizin sonucu olarak tespit ettiğimiz hak ihlallerinin daha derin sorunlara sebebiyet vermemesi için, tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlallerinin son bulması, eylemcilerin sağlık sorunlarının ileri boyutlara ulaşmaması için, sağlık kontrollerinin düzenli yapılması ve cezaevlerinde yaşanan ihlallerin son bulması adına başta Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğüne ve yerelde bulunan tüm yetkililere, ulusal ve uluslararası mevzuatların gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz.

Ayrıca hukuksuz bir biçimde tutuklu bulunan ve 39 gündür açlık grevinde olan Çağdaş Hukukçular Derneği genel başkanı avukat Selçuk Kozağaçlı ile diğer 5 meslektaşımızın taleplerini sahiplendiğimizi belirtiyoruz. Gerekçe gösterilmeden tutuklanan ve tecrit altında tutulan meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz. Meslektaşlarımıza reva görülen bu uygulamalar vicdan sahibi herkesi rahatsız etmektedir. Şanlıurfa Barosu olarak, siyasal iktidarın silahı haline dönüşen bazı mahkemelerce verilen hukuka aykırı tutuklama kararlarının bir an evvel ortadan kaldırılması, hukuku şiar alan tüm hukuk örgütlerinin de bu duruma seyirci kalmamaları çağrısında bulunuyoruz.

 

ŞANLIURFA BAROSU

ETKİNLİK TAKVİMİ

Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<Nisan 2024><<
Nisan 2024
 PSÇPCCP
1325262728293031
141234567
15891011121314
1615161718192021
1722232425262728
18293012345

25.04.2024
AV. ABDULLAH ÖNCEL
BARO BAŞKANI

BARO LEVHASI


© Web sitesi hizmeti Türkiye Barolar Birliği tarafından verilmektedir.