SIĞINMACILAR İÇİN “HUKUK KLİNİĞİ” AÇILDI
Tarih: 30.09.2018| Okunma Sayısı: 2096

SIĞINMACILAR İÇİN “HUKUK KLİNİĞİ” AÇILDI
 26.09.2018
Türkiye Barolar Birliği ve Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından yürütülen “Türkiye'de Mülteci, Sığınmacı, Geçici Koruma Altındaki Kişilerin Adalete Erişimlerinin Desteklenmesi Projesi” kapsamında Şanlıurfa Hukuk Kliniği açıldı.

Türkiye'de ilk olan hukuk kliniğinin açılışı, TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu, UNHCR Türkiye Temsilcisi Katharina Lumpp, Şanlıurfa Baro Başkanı Av. Ahmet Tüysüz ve Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Tolgahan Öztoprak ve Ş.Urfa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Av.Nihat Kılıç tarafından yapıldı.Açılışa Adıyaman Baro Başkanı Av.Mustafa Köroğlu ve Mardin Barosu Başkanı Av.Çelebi Araz da katıldı.

Açılış töreninde konuşan TBB Başkanı Feyzioğlu, Türkiye'de 4 milyon sığınmacı olduğunun altını çizerek, “Şanlıurfa'ya sığınmış olan Suriyeli sayısı 1 milyon. Dünyada hiçbir ülke Türkiye'nin üstlendiği bu göreve yakın bir sorumluluğu üstlenmemiştir. Türkiye'de yaklaşık 4 milyon mülteci, geçici sığınmacıyı misafir ediyoruz. Bu 4 milyon kişi dezavantajlı olmaları sebebiyle potansiyel suç mağduru ve suç faili. Bu büyük sorunla hepimiz el ele verip baş etmek zorundayız. Bunu yaparken de Türkiye'nin dünyadaki en büyük sorumluluğu üstlendiğini bilmeliyiz” dedi.

Bir diğer projelerinin adli yardım fonunun mültecilere ve geçici sığınmacılara yardımla ilgili desteklenmesi olduğunu dile getiren Feyzioğlu, “Bir anda 4 milyon yeni kişi yükünü adli yardım bütçemizin kaldırması mümkün değildir. Çünkü Türkiye'de adli yardım hizmeti avukatların çok büyük fedakârlıklarıyla yürüyor. Avukatlar ücretlerini 1,5-2 yıl sonra alabiliyor. Yüz binlerce davanın ücretinin 2 sene sonra alındığını düşünün, avukatların ne kadar büyük bir fedakârlık yaptığını anlarsınız. O zaman bu bütçenin en azından mülteciler, sığınmacılar açısından desteklenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Feyzioğlu, kliniğin hem sığınmacılar hem de avukatlar için kurulduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Özellikle İstanbul'da bir takım üniversitelerde Avukatlık Kanunu’na aykırı olduğunu düşündüğümüz hukuk kliniği diye çeşitli çalışmalar yaptığını biliyoruz. Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinin kendilerine başvuran kişilere hukuki yardım yapması onları sadece yanlışa sürükler. Bu hukuk kliniği öncelikle avukatlara hizmet edecek. Meslektaşlarım, mülteci hukuku ile ilgili bir sorunla karşılaştıklarında burada özel olarak yetişmiş, konunun uzmanı olmuş avukat arkadaşlarımızdan hukuki destek alacak. Buraya müracaat eden mülteci veya sığınmacı derdini anlattığında doğru yönlendirilecek. Hukuki yardıma ihtiyacı var mı yok mu, varsa nasıl bir hukuki yardıma ihtiyacı var buradaki arkadaşlarımız belirleyecek. Eğer çok acil bir durum varsa doğrudan kendileri müdahale edecek. Onun dışındaki tüm dosyaları Şanlıurfa'daki adli yardım gönüllüsü avukatlara yönlendirecekler. Hukuk kliniği, bir yandan sığınmacı ve mültecilere destek için diğer yandan da meslektaşlarımızın mesleki faaliyetlerini bilgili, eksiksiz şekilde yapabilmelerini sağlamak için kuruldu.”

<<<Mart 2024><<
Mart 2024